Vi har lenge planlagt en tur for å smake litt på utenlandsk luft. Helgen og fly var booket, og Tobias hadde fri og lyst til å være med oss sydover. Vi gjorde en del research og etter en del varianter endte vi opp med Halmstad.

Gutta på tur!

Det krever alltid mye planlegging når man skal fly til nye steder, og ofte må man starte på nytt fordi det ikke er fuel tilgjengelig og at det er rare åpningstider på flyplassen man har tenkt seg til. I tillegg har man x-faktoren med vær som ikke alltid blir det man har tenkt seg. Helgen vi var på tur, var været meldt supert på lørdag, men søndagen var mer usikker. Det kom smygende en varmfront oppover mot Kjeller fra Sørlandet med nedbør og lave skyer. En kjapp telefon til Flymet, bekreftet det vi antok om at vi kom til å få tid til å komme oss til Kjeller før været kom, men det er alltid fint å få snakke med proffene når man er usikker på hvordan været kommer til å utvikle seg. Veldig god service derfra!

Bare for å huske det til neste gang – skal man inn i Sverige, er det GPS koordinater som gjelder og ikke de fine stedsnavnene vi kan bruke her i landet når vi leverer flightplan. Det visste vi forsåvidt fra turen til Karlskoga, men hadde glemt siden sist.

Valget havnet til slutt på Halmstad. Vi hadde et 45-minutters vindu å lande i, siden det ikke er den mest frekventerte flyplassen, og flyplassen bare er åpen rundt en og annen ruteflygning. Det var mulig å få PPR (Prior Permission Required, dvs. at det er nødvendig å avtale på forhånd) via den lokale flyklubben.

Overflyging over Marstrand med festningen godt synlig.

Utfordringen vår ble at vi ikke fikk kontakt med han som var oppgitt som kontaktperson for PPR. Både SMS og telefon ble forsøkt uten hell. Siden vi ikke hadde fått tak i PPR, måtte vi holde åpningstiden. Vi hadde derfor planlagt retur samme dag innenfor de tre kvarterene plassen var åpen, i tilfelle vi ikke var i stand til å skaffe PPR på bakken i Halmstad.

Gøgeborg fra luften

Gøteborg fra luften

Turen ned gikk langs den svenske skjærgården, og vi passerte perler som Marstrand og Fjällbacka. Vi fikk suse gjennom Göteborg TMA på 6500 fot, med unntak av en liten kurskorrigering pga annen trafikk. Vi fikk sett Säve, den gamle hovedflyplassen i Göteborg, som for akkurat har åpnet for trafikk som ikke er hjemmehørende på flyplassen (ref AIP SUP 25 18). Vi får ta en tur hit igjen!

Tom kjørte old school penn og papir for å beregne ETO (Estimated time Overhead) og ATO (Actual Time Overhead) for å beregne bensinforbruket nedover, ettersom det var betraktelig mer motvind enn de meldingene vi hadde sett. 

Innflyging til Halmstad

Etter landing, tanket Tom og Tobias flyet, mens Thor stakk bort til flyklubben for å se om en PPR lot seg ordne. Heldigvis satt Pauli, kontaktperson for PPR satt i sofaen når Thor kom inn, og fikset avgang utenfor åpningstid for oss. Han var også så grei at han møtte oss kl 0830 søndag morgen, siden vi var interessert i å lande tidlig på Kjeller på grunn av været som var meldt. Det var god service!

Det står en gammel vampyr ved flyklubben i Halmstad med både tre kronor og LN-merking. Et slags bevis på det nordiska samarbetet.

Fordelen med Halmstad er at det ligger en Max Hamburger rett ved flyplassen, så middagen ble inntatt der før vi tok bussen inn til Halmstad sentrum for litt avslapning og leilighet vi hadde leid på Airbnb.

Turen hjemover kommer neste uke!